Feit of fictie over de teek
Dinsdag 4 april 2023
We staan aan het begin van het tekenseizoen. Veel verhalen circuleren over deze spinachtige beestjes die deze ziekte van Lyme kunnen overdragen. Hoe zat het ook alweer?
Teken houden vooral van warm, vochtig weer
Feit. Bij warm weer in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad zijn de teken actiever. Maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7 0 C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.
Teken vallen uit bomen naar beneden
Fictie. Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken.
Teken kunnen ongemerkt uren of dagen op de huid zitten
Feit. Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. Als je gebeten bent, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Ze zitten vooral in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.
Je hoeft alleen naar de huisarts als er een rode ring te zien is op de huid
Fictie. De ziekte van Lyme kan zich ook uiten in een vlekachtige verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na de tekenbeet verschijnen. Ga dus naar de huisarts bij een rode ring en/of bij een vlekachtige verkleuring. Ook als de teek langer dan 24 uur in de huid zit is het verstandig om met de huisarts te overleggen of behandeling nodig is.
Je moet altijd draaien als je een teek verwijdert
Fictie. Pak de teek met een puntig pincet of tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
Vragen over het voorkomen van tekenbeten tijdens je werk?
Mail Mirjam de Groot, sectorspecialist Bos en natuur: mirjam.de.groot@stigas.nl
-> Tip: In de Week van de teek kun je gebruik maken van het tekenspreekuur en beantwoordt Mirjam telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het spreekuur is van maandag 17 tot en met vrijdag 21 april van 9:00 uur tot 10:00 uur. Je kunt bellen zonder afspraak. Het telefoonnummer is: 06 20 09 66 79.
Meer informatie
De belangrijkste tips rond tekenbeten op een rijtje zijn te lezen op de website van het RIVM. Hier vind je veelgestelde vragen.