Het laatste nieuws
juli 2024
Piek in tekenbeetseizoen verwacht Donderdag 18 juli 2024
Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten de komende weken de piek van het tekenbeetseizoen. Die valt samen met de start van de zomervakantie. Meer informatie op Tekenradar.nl , h…
Lees meerapril 2024
Zandhagedissen bieden hoop bij ziekte van Lyme Dinsdag 23 april 2024
Zandhagedissen blijken immuun voor de Borrelia-bacterie, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ziekte van Lyme bij de mens. Uit onderzoek komt naar voren dat de zandhagedissen in natuurgeb…
Lees meer22 – 26 april: Week van de teek – voorkom een ziekte door teken Woensdag 17 april 2024
Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen in Nederland last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Een veel kleiner aantal wordt getroffen door een andere tekenbeetziekte, …
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek 2024 Woensdag 10 april 2024
Ieder jaar maakt Stigas een plukartikel in het kader van de Week van de teek. Hierin staat alle informatie over de teek, de ziekte van Lyme en tekenencefalitis in een overzichtelijk artikel. Speciaal …
Lees meerWerk je in het groen? Doe mee met de poll over tekenbeten Dinsdag 9 april 2024
Wat zijn de risico’s op een tekenbeet als je werkt in het groen? Het beste is om te voorkomen dat een teek je bijt. Om beter te kunnen helpen met de juiste voorlichting over teken en het voorkomen van…
Lees meer22 – 26 april: Tekenspreekuur in Week van de teek Dinsdag 9 april 2024
Het tekenseizoen is weer begonnen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Maar ook voor iedereen die graag geniet van…
Lees meerNieuwe infokaart teken – ook voor anderstaligen Dinsdag 9 april 2024
Stigas heeft een infokaart ontwikkeld waarop de belangrijkste aandachtspunten op een rij staan om gezond en veilig te werken in een omgeving met teken. De kaart is in verschillende talen beschikbaar e…
Lees meermaart 2024
Moeilijk voorspelbaar wie klachten houdt na ziekte van Lyme Dinsdag 26 maart 2024
Elk jaar stellen artsen bij zo’n 27.000 mensen de ziekte van Lyme vast. In de meeste gevallen hebben deze mensen na een antibioticumbehandeling geen last meer van klachten. Helaas houdt 25% van de beh…
Lees meerDoor zeer hoge temperaturen al kans op tekenbeten Vrijdag 1 maart 2024
Februari was recordwarm. Door deze hoge temperaturen zijn ook teken actief geworden. Van de mensen die wekelijks via Tekenradar.nl doorgeven of ze een tekenbeet hebben opgelopen liep 2 tot 3 proc…
Lees meeraugustus 2023
Uitkomsten Poll Teken verwijderen 2023 Maandag 28 augustus 2023
Iedereen die veel buiten werkt in het groen zoals in tuinen, park, bos, natuurgebieden enzovoort loopt meer risico op het krijgen van een tekenbeet. Stigas heeft in april en mei een poll uitgezet om m…
Lees meerapril 2023
Kunnen mensen immuun worden tegen teken? Dinsdag 18 april 2023
Dieren, zoals cavia’s en konijnen, kunnen immuun worden voor tekenbeten en daarmee voor de ziekten die teken overbrengen. Of dit bij mensen ook zo is, gaat Amsterdam UMC vanaf mei 2023 onderzoeken. …
Lees meerHoe de Lyme bacterie onze afweer misleidt Dinsdag 18 april 2023
Het Radboudumc is de studie LymeEscape gestart waarin onze afweer tegen de lymebacterie wordt onderzocht. Hiermee hopen de onderzoekers betere testen en behandelingen te ontwikkelingen tegen de ziekte…
Lees meerBehandeling bij de ziekte van Lyme: over richtlijnen en maatwerk Dinsdag 18 april 2023
Bij een rode vlek op de huid na een tekenbeet is de reden voor behandeling duidelijk. Maar wat te doen bij een tekenbeet zonder klachten? Wanneer wordt gekozen voor een kuur van 10 dagen of 30 dagen? …
Lees meerHet verwijderen van teken: moet je nou draaien, trekken of schuiven? Dinsdag 18 april 2023
Wat is de juiste manier om een teek te verwijderen? Experts wereldwijd adviseren een puntig pincet te gebruiken. Met een puntig pincet kun je alle teken, zelfs op de lastigste plekjes, nauwkeurig verw…
Lees meerWat zijn de late verschijnselen van Lymeziekte? Dinsdag 18 april 2023
Men spreekt van een late of chronische ziekte van Lyme als deze meer dan een jaar aanhoudt. Lees meer in het artikel van Biowetenschap & Maatschappij , html
Lees meerGroene boekje Lymeziekte gratis te bestellen Maandag 17 april 2023
Het Groene boekje ‘Lymeziekte – Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten’ van Joppe Hovius e.a. is deze week gratis te bestellen bij Biowetenschappen & Maatschappij. Downloaden kan ook. Ga na…
Lees meer15 jaar Week van de teek – controleren op teken blijft belangrijk Maandag 17 april 2023
Vandaag start de landelijke Week van de teek. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee het risico op de ziekte van Lyme. Maar ook voor iedereen die graag geniet v…
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek 2023 Vrijdag 14 april 2023
Ieder jaar maakt Stigas samen met RIVM een plukartikel in het kader van de Week van de teek. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel. Speciaal ges…
Lees meerUitnodiging poll voor werknemers over verwijderen van teken Dinsdag 11 april 2023
Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Stigas heeft speciaal voor werknemers in het agrarisch en groen een korte poll gemaakt over het verwij…
Lees meerFeit of fictie over de teek Dinsdag 4 april 2023
We staan aan het begin van het tekenseizoen. Veel verhalen circuleren over deze spinachtige beestjes die deze ziekte van Lyme kunnen overdragen. Hoe zat het ook alweer? Teken houden vooral van warm…
Lees meerjuli 2022
Nieuwe test voor lymeziekte niet betrouwbaar Zondag 10 juli 2022
Om vast te kunnen stellen of iemand lymeziekte heeft, gebruiken artsen in Nederland vaak antistoftesten. Sinds enige tijd zijn er zogenaamde cellulaire testen op de markt. Deze testen zijn niet betrou…
Lees meerDe eigen tuin vormt een groter risico voor tekenbeet dan gedacht Zondag 10 juli 2022
In tegenstelling tot wat werd aangenomen, zitten teken ook in kort gemaaid gras. Dat concludeert de Wageningen University & Research uit een tekentelling in tuinen. Teken, die de ziekte van Lyme k…
Lees meerapril 2022
Oproep: Vaak in het groen? Doe mee aan studie naar vaccin tegen Lyme Dinsdag 26 april 2022
Al eerder zijn er studies gedaan om de veiligheid en de juiste dosering van een vaccin bij mensen te onderzoeken. Binnenkort start het grootschalige lyme-vaccinatie-onderzoek om de werkzaamheid van he…
Lees meerVideo door o.a Amsterdam UMC 'Lymeziekte: wat als klachten langer duren?' Dinsdag 26 april 2022
Voor patiënten is er een duidelijke video gemaakt: 'Lymeziekte: wat als klachten langer duren?' , html
Lees meerLymeziekte voorkomen met een vaccin Dinsdag 26 april 2022
Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27.000 mensen lymeziekte. Enkele duizenden houden langdurige en invaliderende klachten. “We gaan onderzoeken of een vaccin l…
Lees meerTien jaar Tekenradar: 80.000 tekenbeetmeldingen, kans op tekenbeet in Drenthe het hoogst Maandag 25 april 2022
Door 80.000 tekenbeetmeldingen in tien jaar via Tekenradar.nl weten we nu dat je in Drenthe de grootste kans hebt op een tekenbeet. Snel een teek verwijderen halveert de kans op de ziekte van Lyme. Oo…
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek 2022 Vrijdag 22 april 2022
Ieder jaar maakt Stigas samen met RIVM een plukartikel in het kader van de Week van de teek. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel. Speciaa…
Lees meerPaperback ‘Lymeziekte: Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten straks gratis de downloaden Donderdag 21 april 2022
De paperback ‘Lymeziekte: Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten’ van Biowetenschappen en Maatschappij is als een PDF gratis te downloaden via hun website vanaf 25 april. Naar de down…
Lees meerOnline campagne ‘Teek Care’ van FNV Agrarisch Groen van start Woensdag 20 april 2022
FNV Agrarisch Groen wil dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. In de groene sector is de kans op tekenbeten het grootst. Daarom lanceert FNV Agrarisch Groen op 18 april de ‘Teek Care’ campagne…
Lees meerTekenspreekuur Stigas in Week van de Teek Woensdag 20 april 2022
Speciaal voor iedereen die in het groen werkt is er tijdens de Week van de Teek het Tekenspreekuur. Deskundige in het voorkomen van tekenbeten Mirjam de Groot beantwoordt telefonisch je vrag…
Lees meermei 2021
Toename aantal gevallen hersenvliesontsteking door TBE-virus na tekenbeet Donderdag 27 mei 2021
Volgens Nature Today is de tekenactiviteit in Nederland nu zeer hoog. Naast de ziekte van Lyme, moeten we inmiddels in een deel van Nederland ook aandacht hebben voor tekenencefalitis (TBE) na een tek…
Lees meerapril 2021
Teken bijten bij kinderen vaker in hoofd en nek Maandag 19 april 2021
Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder …
Lees meerBiowetenschappen en Maatschappij - paperback Lymeziekte en online dossier Donderdag 15 april 2021
In het kader van de Week van de Teek publiceren Biowetenschappen en Maatschappij de paperback ‘Lymeziekte: Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten’. In de paperback Lymeziekte, samengesteld door…
Lees meerVragenuurtje RIVM Donderdag 15 april 2021
Op 20 april van 12.00-13.00 houdt RIVM i.s.m. BWM een vragenuurtje voor iedereen met vragen over teken en lyme. Je kunt je vragen stellen op het facebook en Instagram account van RIVM. …
Lees meerFNV organiseert webinar en bezoekt bedrijven Donderdag 15 april 2021
FNV Agrarisch Groen organiseert in de Week van de teek een webinar over teken. De webinar vindt plaats op 20 april van 19.00 tot 20.00 uur. Daarnaast komt de FNV bij bedrijven langs om voorlicht…
Lees meerDe teek is er weer. Met deze tips ben je goed voorbereid Donderdag 15 april 2021
Het tekenseizoen is gestart. Werk je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hoe zat het ook alweer met dit beestje? Wij frissen jouw kennis op aan de hand van …
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek 2021 Woensdag 14 april 2021
Ieder jaar maakt Stigas samen met RIVM een plukartikel in het kader van de Week van de teek. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel. Speciaa…
Lees meerjuli 2020
Meest gestelde en interessante vragen en antwoorden over de teek Donderdag 2 juli 2020
Ook in 2020 organiseerde biowetenschap en maatschappij tijdens de Week van de Teek een Teken vragenuur. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende en meest interessante vragen en antwoor…
Lees meerjuni 2020
Succesvol eerste webinar Tekenexperts online Maandag 29 juni 2020
Het webinar 'Tekenexperts online' is nu terug te zien op de VBNE website. Dit webinar is 22 juni als opening van de week van de teek uitgezonden. De volgende sprekers werkten hieraan mee: Fedor Gassne…
Lees meerAftrap Week van de teek met webinar Tekenexperts online Woensdag 17 juni 2020
De Week van de teek trapt aanstaande maandag 22 juni af met het WEBINAR ‘TEKENEXPERTS ONLINE' waarin tekenexperts je bijpraten over de teek in relatie tot het werk in het bos en de natuur.&n…
Lees meer22 – 26 juni: Week van de teek met telefonisch vragenuur teken Maandag 8 juni 2020
Controle op teken blijft aandachtspunt Het tekenseizoen is begonnen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Contro…
Lees meerapril 2020
Het tekenseizoen is gestart. Met deze tips ben je goed voorbereid. Vrijdag 10 april 2020
Het tekenseizoen is gestart. Werk je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Met de juiste voorlichting en beschermende maatregelen verklein je het risico op te…
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek Dinsdag 7 april 2020
Ieder jaar maken RIVM en Stigas samen een plukartikel. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel. Speciaal geschreven voor vakmedia en werkgevers. J…
Lees meermaart 2020
Week van de teek uitgesteld Maandag 16 maart 2020
De week van de teek, gepland van 6 tot en met 10 april, wordt uitgesteld naar de week van 22 tot en met 26 juni. Reden is dat veel van de geplande activiteiten, zoals voorlichtingen aan groepen, door …
Lees meerNormontwerp voor kleding die helpt beschermen tegen tekenbeten gepubliceerd Maandag 16 maart 2020
Het tekenseizoen komt er weer aan. De kleding die claimt te beschermen tegen tekenbeten moet ook echt bescherming bieden. De eisen voor de beschermende kleding die is behandeld met permethrin staan in…
Lees meerWerkschuurbijeenkomst ‘Preventie tekenbeten en beschermende kleding’ Dinsdag 3 maart 2020
Wanneer? Maandag 6 april 2020 Waar? Bezoekerscentrum de Wieden, Bulakerpad 1, Sint Jansklooster. Door? VBNE Lees meer informatie >> …
Lees meerjanuari 2020
Flyer TBE-virus door VBNE geactualiseerd Dinsdag 7 januari 2020
De vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE) heeft haar flyer over teken-encefalitis geactualiseerd. Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het tek…
Lees meerjuli 2019
Volwassen reuzenteek zeer waarschijnlijk nu ook in Nederland Maandag 15 juli 2019
In Drente is 14 juli naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst in Nederland een volwassen hyalommateek, een ‘reuzenteek’, gevonden op een IJslands paard. De teek is groot, heeft karakteristieke gest…
Lees meerapril 2019
Medische Inspiratorprijs 2019 is gewonnen door het Lyme project Dinsdag 16 april 2019
De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband tussen patiënt, patiëntorganisatie en onderzoeker (en bij voorkeur met zorgverleners en bedrijven) ter…
Lees meerActiviteiten en wetenswaardigheden Week van de teek 2019 Dinsdag 16 april 2019
Controleren op teken blijft daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek (15 - 21 april). Deze week wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties en Stiga…
Lees meerBiowetenschappen en Maatschappij: update ziekte van Lyme 2019 Maandag 15 april 2019
Ook in 2019 besteedt Biowetenschappen en Maatschappij tijdens de Week van de Teek aandacht aan de nieuwste inzichten en feiten over de ziekte van Lyme. Hoe verwijder je een teek het beste? Hoe wordt d…
Lees meerHandig plukartikel Week van de teek Zondag 14 april 2019
Ieder jaar maakt Stigas samen met RIVM een plukartikel. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel. Speciaal geschreven voor vakmedia en werkgevers. …
Lees meer15 - 21 april: Week van de teek - Controleer weer op teken! Maandag 8 april 2019
Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken bl…
Lees meerWerkschuurbijeenkomst Preventie tekenbeten en beschermende kleding Vrijdag 5 april 2019
Tijdens deze bijeenkomst hoort u van Fedor Gassner van Gassner Biologisch Risico Advies alles over de ecologie van de teek, de ziekteverwekkers die teken kunnen overgedragen. De mogelijke beheermaatre…
Lees meerBijeenkomst 17 april: Samen werken aan de juiste bescherming tegen tekenbeten Vrijdag 5 april 2019
Beschermen tegen tekenbeten is meer dan controle van je lichaam aan het einde de dag. Er zijn verschillende mogelijkheden om je te beschermen tegen tekenbeten. Eén optie is het dragen van met permethr…
Lees meerseptember 2018
Onderzoek preventie tekenbeten Woensdag 26 september 2018
Werkenden in het groen weten veel over de risico’s van teken. Zij zijn zich ervan bewust dat zij beschermende maatregelen moeten nemen en zich ook regelmatig moeten controleren. Maar er is ook nog vee…
Lees meerapril 2018
Week van de teek gaat van start: Systematisch controleren, onderzoek en een norm voor beschermende kleding tegen tekenbeten Maandag 16 april 2018
Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. Hier wordt aandacht v…
Lees meerAantal mensen met lyme ruim verviervoudigd Maandag 16 april 2018
In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks d…
Lees meermaart 2018
Gratis voorlichtingen Donderdag 22 maart 2018
Stigas biedt in de week van de teek gratis*) voorlichtingen aan voor werkgevers en werknemers uit de agrarische en groene sectoren. Voor meer informatie neem contact op met de Stigas Servicedesk. Tele…
Lees meerWerkschuurbijeenkomst preventie tekenbeten en beschermende kleding Donderdag 22 maart 2018
Kom naar de werkschuurbijeenkomst Preventie tekenbeten en beschermende kleding door VBNE. Locatie: Hilversum. Gratis voor leden van VBNE. Meer informatie en aanmelden, html
Lees meerNorm voor kleding die helpt beschermen tegen tekenbeten gepubliceerd Dinsdag 20 maart 2018
NEN 8333 ‘Beschermende kleding – Bedekkende kleding die helpt te beschermen tegen tekenbeten en fabrieksmatig behandeld is met permethrine’ is gepubliceerd. Bescherming tegen tekenbeten is belangrijk …
Lees meerfebruari 2018
Veelgestelde vragen bij “Nieuwe test heeft geen meerwaarde bij lymeziekte van het zenuwstelsel Maandag 19 februari 2018
Bekijk de PDF Veelgestelde vragen, html
Lees meerNieuwe test heeft geen meerwaarde bij lymeziekte van het zenuwstelsel Maandag 19 februari 2018
Actieve ziekte van Lyme van het zenuwstelsel kun je niet aantonen met een ELISpot-test, zo stellen onderzoekers van het RIVM en het Diakonessenhuis Utrecht deze week in Journal of Clinical Microbiolog…
Lees meerapril 2017
Elk jaar 300.000 tekenbeten in stedelijk gebied Vrijdag 28 april 2017
LEes meer Tekenradar, html
Lees meermaart 2017
Plukartikel Weekvandeteek 2017. Maandag 27 maart 2017
Bekijk de PDF Plukartikel Week van de teek 017, html
Lees meerBelanghebbenden bij elkaar over vermindering van ziekte van Lyme Maandag 27 maart 2017
Op 13 en 14 december 2016 organiseerden de Wageningen Universiteit (WUR), het AMC en RIVM een tweedaags symposium over natuurbeheer en het voorkomen van de ziekte van Lyme. Verschillende deskundigen p…
Lees meerArtikel NEN magazine over tekenwerende kleding Maandag 27 maart 2017
lees meer Artikel NEN magazine over tekenwerende kleding, html
Lees meerfebruari 2017
Tekenencefalitis virus (TBE) nu ook in Nederland aangetroffen Zaterdag 25 februari 2017
Door de zachte winters heeft het tekenencefalitis virus (TBE) zich kunnen uitbreiden tot binnen de Nederlandse grenzen. RIVM is dit recent op het spoor gekomen via onderzoek bij reeën. Het was al een …
Lees meerjanuari 2017
Hoe gevaarlijk is de mug, vleermuis of teek voor de mens? Dinsdag 24 januari 2017
Lees meer Hoe gevaarlijk is de mug..., html
Lees meerStart 3 nieuwe ondezoeken naar lymeziekte Vrijdag 20 januari 2017
Lees meer Onderzoek naar lymeziekte, html
Lees meerUitdijende cirkel rond teken Zondag 15 januari 2017
Uitdijende cirkel rond teken Lees meer http://www.bionieuws.nl/artikelen/uitdijende-cirkel-rond-teken, html
Lees meermaart 2016
februari 2016
Week van de teek: voorkomen is beter dan genezen Dinsdag 23 februari 2016
Ook ZorgWijzer.nl wil bijdragen aan deze week door middel van de volgende twee onderwerpen: Het maken van een stappenplan ter voorkoming, controle en aanpak van een tekenbeet In kaart brengen van zor…
Lees meerWat te doen aan teken in het groen? Woensdag 10 februari 2016
De ziekte van Lyme is sterk in opmars blijkt uit gegevens van het RIVM. Tussen 1994 en 2009 heeft het aantal mensen dat zich jaarlijks met symptomen van besmetting bij de huisarts meldt zich verviervo…
Lees meerStudie naar teken bij grote hoefdieren Woensdag 10 februari 2016
Nationale Park De Hoge Veluwe faciliteert onderzoek Het afgelopen beheerseizoen van de grote hoefdieren bood een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar het aantal teken bij deze dieren. Dankzij…
Lees meerjanuari 2016
Multidisciplinaire richtlijn Arbeid en lymeziekte beschikbaar Dinsdag 5 januari 2016
Deze multidisciplinaire richtlijn is in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en …
Lees meer